24. 5. 2018, Mladá fronta DNESVodáci, které současné počasí přímo vybízí, aby vyrazili na vodu, si zřejmě budou muset ještě počkat, než si během jízdy budou moci dát pivo. Vláda totiž nepodpořila návrh Pirátů na zrušení pokut za jízdu pod vlivem alkoholu. „Kabinet připraví vlastní novelu zákona, která umožní konzumaci alkoholu v rozumné míře pro vodáky,“ oznámil nicméně premiér v demisi Andrej Babiš. 
Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) před jednáním uvedl, že nechce rušit nulovou toleranci nikde v dopravě. „Jsme stabilně proti tomu, aby se na vodě a kdekoli při dopravě pilo. Tam, kde prorazíme nulovou toleranci pro alkohol, tak je to špatně. Ukázalo se, že vodáci dělají na vodě problém,“ řekl Ťok. Plavba v podnapilosti může ohrozit bezpečnost popíjejících vodáků i jiných lidí. 
Také podle Babiše ve vládě panuje shoda na tom, že vodáci by neměli mít absolutní svobodu pro konzumaci alkoholu a dalších látek. „Nemyslíme si, že by měla být umožněna taková volnost, ale chápeme, že tito lidé mají chuť na pivo v rozumné míře. Proto chceme předložit novelu,“ uvedl Babiš s tím, že míra tolerance by měla vycházet z příkladu jiných zemí EU. Úprava se má týkat vodáků, cyklistů a lyžařů. 
Podle Pirátů je dosavadní postih neúčinný. Jejich poslanec Lukáš Bartoň upozornil, že alkohol požívá 80 procent vodáků, a je proto zjevné, že represivní politika problém neřeší, ačkoli je možné ukládat pokuty až do výše 100 tisíc korun. 
Změna zákona by podle autorů měla pouze dekriminalizovat, nikoli plně legalizovat „pití alkoholu na vodě“. Alkohol by i nadále měl zůstat zapovězen pro posádky motorových lodí i vodních skútrů. O návrhu Pirátů bude rozhodovat SněmovnaBartoň má za to, že novela by mohla být přijata tak, aby mohla platit už o letošní vodácké sezoně. S ohledem na lhůty pro schvalování je to ale nepravděpodobné. 
Omezit nulovou toleranci alkoholu se snaží i senátoři. Ti navrhli, aby se nevztahovala na cyklisty na cyklostezkách a silnicích nižších tříd.