8. 5. 2018, seznamzpravy.czPodívejte se na rozhovor s Janem Rumlem ve Výzvě Jiřího Kubíka. 

Vnitrostranické referendum promluvilo. Jan Ruml nebude kandidovat za Piráty do Senátu. 
Česká pirátská strana rozhodla o vyškrtnutí Jana Rumla coby svého kandidáta do Senátu na Rokycansku. Někdejšího disidenta a politika se rozhodli nominovat v polovině dubna členové krajského fóra. Pro revokaci plzeňského rozhodnutí hlasovalo na celostátním fóru 147 členů, proti 67. 
Na výsledek hlasování upozornil na Twitteru novinář Alexandr Mitrofanov. 
„Hlasování celostátního fóra vzešlo z iniciativy členů republikového výboru jako reakce na anketu mezi členy,“ uvedla mluvčí strany Karolína Sadílková pro ČTK. 
Předseda Pirátů Ivan Bartoš dodal, že jde o „ukázku fungující přímé stranické demokracie v praxi“. „Právě kvůli podobným situacím máme ve stanovách opravné prostředky, díky nimž mohou všichni členové strany přímo rozhodnout o klíčových krocích. My už toto vnímáme jako samozřejmost. Rozhodnutí nejvyššího stranického orgánu tak plně respektuji. Janu Rumlovi děkuji za veškeré jeho nasazení a zájem reprezentovat Českou pirátskou stranu a přeji mu mnoho štěstí v jeho budoucím působení,“ uvedl Bartoš. 
Ruml byl zvolen jako kandidát na pozici senátora na Rokycansku 17. dubna. „Jan Ruml je liberální politik, a tak logicky při svém návratu do politiky požádal o podporu nejliberálnější stranu naší politické scény. Jan Ruml reprezentuje hodnoty svobody a volnosti myšlení,“ uvedl tehdy Lukáš Bartoňposlanec a předseda Pirátů v Plzeňském kraji. Ruml Pirátůmprezentoval své odhodlání bojovat za demokratické principy a občanskou společnost jak na krajské schůzi, tak na internetovém fóru Pirátů: „Po parlamentních volbách v loňském roce a po prezidentských volbách se domnívám, že demokratická část společnosti, která se nyní dostala do role menšinové opozice, se musí stmelit a sjednotit,“ uvedl Ruml.