ČTK, 1. 5. 2018

Zprávu jsme doplnili o hesla odpůrců na konci 3. odst. a o vyjádření Národní domobrany, Národní demokracie informace, DSSS a  Bloku proti islamizaci a o petici v 5. až 7. odst. a v 8. odst. reakci regionálního poslance za Piráty.Plzeň 1. května (ČTK) – Demonstraci s názvem Národní 1. máj, kterou dnes pořádala na plzeňském náměstí krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), Dělnická mládež (DM) a Blok proti islamizaci (BPi), narušily na počátku dvě osoby z radikální DSSS. Před projevy vběhly do shromážděné opozice příznivců levicového extremismu, a narušily tak veřejný pořádek; policie oba muže předvedla na obvodní oddělení k dalším úkonům, řekla ČTK policejní mluvčí Veronika Hokrová.
„Situace se tímto uklidnila a v současné době jsou oba muži řešeni pro podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití,“ uvedla.
Demonstrace krajní pravice se zúčastnilo zhruba 100 až 150 lidí, nebylo zcela jasné, kdo jsou náhodní kolemjdoucí a kdo sympatizanti a zástupci stran a hnutí. Odpůrců, většinou mladých lidí, bylo zhruba 50. Od demonstrujících je oddělily čtyři policejní dodávky a kordon asi 20 policistů. Příznivci levice, kteří se podle policistů svolávali na facebooku výzvou Blokujeme nácky v Plzni, to brali jako omezování osobní svobody a nikoliv jako policejní ochranu. Měli hesla typu Táhni nácku z mého plácku! nebo Nacionalizace hoře přináší.
Oba tábory na sebe před zahájením projevů pokřikovaly a policie je musela oddělit. Demonstrující přednášeli projevy z oplocené střechy patrového autobusu, který si na manifestaci zapůjčili. Kromě zástupců tří pořadatelských stran a hnutí hovořili zástupci Národní domobrany, Národní demokracie, Spolku Lidé Lidem a další sympatizanti; na závěr pak poslanec Národní rady Slovenské republiky Ján Kecskés z Lidové strany Naše Slovensko. Nejdelší projev na úvod měl předseda DSSS Tomáš Vandas.
„Postrádáme národní hrdost, jako mají například Slováci nebo Maďaři. Postrádáme větší nasazení za suverénní Českou republiku,“ řekl. Národní domobrana, muži oblečení ve vojenských uniformách, upozorňovala na hrozby plynoucí z montoven a v nich pracujících zahraničních dělníků. Národní demokracie požadovala okamžité vystoupení ČR z NATO a EU. „Chtěli jsme také upozornit na to, že EU oklešťuje práva národních států Evropy,“ řekl organizátor akce a místopředseda DSSS Jiří Štěpánek.
Na náměstí se podepisovala petice proti přijímání migrantů do ČR, tedy proti migrační reformě Evropské unie označované jako Dublin IV.
„Je to strašně smutné, že teď, kdy slavíme 73 let osvobození od nacismu … tak jsou teď náckové na náměstí. Fašismus je tu zakázaný a teď tady máme vyloženě fašisty ze Slovenska, Kotlebovce, kteří sem nepatří; ať táhnou nazpátek,“ uvedl poslanec a předseda Pirátů v Plzeňském kraji Lukáš Bartoň. Podle něj dnešní incident začal tak, že se jeden neonacista snažil odpůrcům strhnout transparent. Policie ho zpacifikovala. Druhý neonacista se pokusil napadnout fotografa, dodal.
Po dvě hodiny trvajících projevech, které doprovázel nesouhlasný pokřik a pískot odpůrců akce, pozvali pořadatelé akce zúčastněné na afterparty do plzeňské restaurace poblíž centra. Policie ji bude sledovat.