ČTK, autor: Václav Prokš, 5. 3. 2018

Plzeň 5. března (ČTK) – Asi 1500 lidí dnes v Plzni demonstrovalo proti zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Řada účastníků měla s sebou transparenty upozorňující na porušování demokracie. Přinesli také symbolické papírové obušky, kterými chtěli poukázat na Ondráčkovo působení v policejních jednotkách při zásazích proti demonstrantům před listopadem 1989. Lidé také často projevovali nesouhlas s tím, že v čele vlády stojí předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
Už před začátkem demonstrace byla přes polovinu náměstí fronta stovek lidí, kteří podepisovali petice na obranu veřejnoprávních médií a proti zvolení Ondráčka. Desítky lidí nesly transparenty, například Obušku z GIBsu ven!, Smrdí to od hlavy, Ondráček do vězení, ne do vedení!, Konec vlády jedné ANOstrany, Zločiny komunismu nebyly potrestány, čekáme na další. Na třímetrovém bílém obušku byl nápis Koho jsi volil?? Před andělíčkem na katedrále, na nějž lidé sahají pro štěstí, byly vyvěšené obrazy s budovatelskými motivy s názvem Mrazivý únor 2018 a sochy pohraničníků se samopaly, které od pátku, po zvolení Ondráčka, vytvářeli studenti umělecké fakulty v Plzni.
Manifestace začala písní Jednou budem dál, která se nejen v Plzni hodně zpívala v listopadu 1989. Na schodech před andělíčkem se vystřídala řada tehdejších aktivistů spojených s bývalým Občanským fórem.
„Od minulých parlamentních voleb je nám salámovou metodou ukrajovaná svoboda a nechceme se na to dál dívat,“ řekl jeden z organizátorů Robert Elva Frouz. Podle něj bylo zvolení Ondráčka do čela komise jen poslední kapkou. „Bude jich víc, a jde o to, aby se nezměnily v tsunami a nesmetly naši demokracii,“ uvedl. Na 45minutové demonstraci, která končila zpěvem hymny, lidé skandovali hesla My jsme tady! a Babiše do koše!
Na demonstraci vystoupili také politici, senátor Lumír Aschenbrenner (ODS) a poslanci Martin Baxa (ODS) a Lukáš Bartoň(Piráti). „Ondráčkem to nemá končit. Doufám, že se vás tady sejde vždycky dost,“ řekl senátor. Baxa uvedl, že to, co se odhlasovalo v parlamentu, byla ostuda. „Zástupci SPD, komunisté a ANO šlapou po tom, za co jsme 29 let bojovali,“ uvedl v reakci na zvolení Ondráčka.
Bývalý policista byl do čela komise zvolen na třetí pokus minulý pátek. Už dřív Ondráček prohlásil, že působení u komunistické policie nelituje. Demonstrace se konaly v další desítce městech, největší byla v Praze, kde tisíce lidí téměř zaplnily spodní část Václavského náměstí.