Datum vydání: 11.09.2021 | Zdroj: ct24.cz
Stát chce v příštím roce přijmout bezmála sedm tisíc nových zaměstnanců. Česká televize to zjistila z návrhu státního rozpočtu na rok 2022. Přibýt mají hlavně noví učitelé, policisté, vojáci, hasiči, ale i státní úředníci. Opozice vládu kritizuje, že jen za posledních pět let nabraly státní instituce přes čtyřicet tisíc nových zaměstnanců.

V příštím roce hodlá stát nabrat tisícovku nových policistů a také tři stovky hasičů. „Potřebujeme, aby naše země byla bezpečná, aby, když se něco stane, hasiči nebo policisté přijeli včas,“ prohlásil vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Celkem vláda plánuje nabrat do bezpečnostních sborů 1932 nových lidí. Přijmout chce totiž třeba i 550 nových vojáků. „V prvé řadě se musíme spoléhat na sebe a budovat kvalitní armádu,“ vysvětlil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Školství potřebuje nejvíc lidí

Nejvíc nových zaměstnanců, a to skoro pět tisíc, plánují v příštím roce přijmout instituce spadající pod ministerstvo školství. Chtějí nové učitele, asistenty, ale třeba i nepedagogické pracovníky.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) tvrdí, že jeho resort nové lidi potřebuje. „Zhruba třetinu čísel toho nárůstu tvoří nové výkony. Děti do školské soustavy přibývají, je potřeba vytvořit nové třídy a do systému dostat nové učitele,“ řekl.

S náborem nových lidí do školství souhlasí i většina sněmovních stran. „Je evidentní, že potřeba učitelů v regionálním školství určitě je,“ uvedla předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM).

„Máme vyšší populační ročníky, máme i nový systém půlených tříd, zároveň přibyli i asistenti pedagoga,“ dodal místopředseda sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Lukáš Bartoň (Piráti).

Výhrady pravicové opozice

Vláda počítá s tím, že v příštím roce bude pracovat pro stát skoro 490 tisíc lidí. To je o pětačtyřicet tisíc víc než před čtyřmi lety. Ministerstva požadují nová místa i přesto, že jich aktuálně přes devatenáct tisíc neumí obsadit. Náklady na platy státních zaměstnanců od roku 2017 vzrostly o víc než osmdesát miliard.

Jak růst nákladů na platy, tak i rostoucí počet státních zaměstnanců kritizuje pravicová opozice. „Čísla jsou příliš vysoká, příliš velký objem mezd jde na platy státních zaměstnanců a také platy ve veřejné sféře jsou mnohem vyšší než v soukromé sféře. Ty nůžky musíme přivřít,“ upozornil šéf poslanců opoziční ODS Zbyněk Stanjura.

„Vláda už před osmi lety měla podle mého názoru udělat stop stav na nárůst klasických úředníků,“ dodal předseda SPD Tomio Okamura. Nových státních úředníků chce kabinet v příštím roce nabrat téměř 250.