Datum vydání: 29.05.2021 | Zdroj: plzenskadrbna.cz

 

Bývalý krajský předseda a zakládající člen hnutí ANO, současný poslanec Jan Volný, by měl být v Plzeňském kraji lídrem ANO pro podzimní krajské volby. Doporučil ho jednohlasně krajský sněm, který zároveň schválil návrh celé kandidátky. Konečné slovo o její podobě bude mít celostátní výbor ANO.

Z pěti dosavadních poslanců ANO sněm doporučil na kandidátku kromě Volného ještě Kamala Farhana. Z nových tváří se na kandidátce objeví například Hubert Lang ze severního Plzeňska nebo Gustav Vacek z Rokycanska. Mandát už nechtěla obhajovat Miloslava Rutová, sněm na listinu nezařadil například ani bývalou ministryni Karlu Šlechtovou, která v kraji při posledních volbách kandidátku vedla.
Větší strany si už většinou v kraji lídry vybraly. Sázejí převážně na regionálně známé hráče. Druhá vládní stana, ČSSD, si za lídra zvolila lékaře záchranné služby, krajského koordinátora očkování a vysokoškolského učitele Robina Šína. Dosavadní poslanec Václav Votava už nekandiduje. Kandidátku koalice Spolu, do níž se spojily KDU-ČSL, ODS a TOP 09, povede v kraji poslanec, plzeňský primátor a místopředseda ODS Martin Baxa. Prvním zástupcem TOP 09 bude na kandidátce náměstek hejtmanky a bývalý poslanec Marek Ženíšek, za lidovce bude nejvýš na společné kandidátce místostarosta centrálního plzeňského obvodu Stanislav Šec.
Také další koalice, STAN a Piráti, má už o lídrovi jasno. Bude jím za STAN bývalý hejtman Josef Bernard, na druhém místě je za Piráty Daniel Kůs a třetí současný pirátský poslanec Lukáš BartoňPoslanecký mandát bude obhajovat jako lídr kandidátky také Jiří Valenta z KSČM.
Plzeňský kraj má ve Sněmovně 11 poslanců – pět za ANO, dva z ODS a po jednom za ČSSD, Piráty, SPD a KSČM.