Datum vydání: 12.06.2021 | Zdroj: forum24.cz
Do voleb zbývá necelých pět měsíců. V květnovém volebním modelu agentury Kantar CZ vedou koalice Pirátů s hnutím STAN s 26 procenty a koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) se ziskem 21,5 procenta. Z výroků předsedů těchto stran vyplývá, že by se demokratické subjekty po možném volebním úspěchu chtěly dohodnout na společném uspořádání vlády. Následovala by jednání o rozdělování resortů. Už nyní mají některé strany své případné kandidáty do ministerských funkcí.

Společné vládnutí demokratických parlamentních sil se nabízí jako logický krok po podzimních sněmovních volbách. Šéfové jednotlivých stran už svůj zájem o povolební spolupráci potvrdili – symbolem toho, že jsou se schopni dohodnout, měl být i sjednocený postup při svolání schůze k vyslovení nedůvěry vládě.

Premiér

Každá z dvou koalic však chce na premiérský post dosadit svého lídra. „Já považuji Petra Fialu za zkušeného člověka, což prokázal tím, že jako rektor velmi úspěšně vedl Masarykovu univerzitu. Pod jeho vedením se opravdu posouvala kupředu a tyto své zkušenosti pak zužitkoval i v politice,“ řekla pro FORUM 24 předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Jenže šéf hnutí druhého koaličního subjektu má na to jiný pohled. Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan chce na pozici premiéra Ivana Bartoše. „To, jakým způsobem vyjednává, jak dokáže pracovat s informacemi, jaký je slušný a čestný vyjednavač, jehož slovo platí, mě přesvědčilo, že ten člověk je inteligencí, kompetencemi i pracovním nasazením vybaven k tomu zastávat nejvyšší exekutivní funkci,“ prohlásil Rakušan.

Ministr financí

Druhý důležitý člen vlády, který bude mít za úkol vyrovnat půlbilionový schodek, je ministr financí. Na tento post koalice SPOLU zvažuje prvního místopředsedu ODS Zbyňka Stanjuru. „Neříkám, že bych neměl zájem,“ sdělil pro Hospodářské noviny. Dalším vhodným kandidátem by pak mohl být ekonomický expert Jan Skopeček (ODS).

Za Pirátskou stranu byl navržen senátor Lukáš Wagenknecht. „V příštím volebním období bude hlavní výzvou pro ministra financí především stabilizace veřejných rozpočtů a sanace negativních finančních dopadů výdajů souvisejících s pandemií,“ uvedl na Pirátském fóru.

Za hnutí STAN je ve hře bankéř a starosta Dolních Břežan Věslav Michalik.

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Dalším vlivným postem je ministr průmyslu a obchodu. Za koalici SPOLU zatím není znám kandidát do čela resortu, podle informací Hospodářských novin chtějí některé hlasy v ODS prosadit jihočeského hejtmana Martina Kubu, který resort vedl v období od roku 2011 po rok 2013.

Na toto místo navrhují Piráti svá dvě jména – Petra Třešňáka a Martina Jiránka. Společně formulovali vize resortu: „Chceme ministerstvo, které je silné, v mentálním nastavení propodnikatelské a nepodléhá partikulárním zájmům. Které bude skutečně aktivní v propojování byznysu s akademickou a veřejnou sférou, bude jednat i s ohledem na životní prostředí, změnu klimatu a udržitelný rozvoj a především bude implementovat dlouhodobé strategie (energetika, digitalizace, inovace).“

Odborníkem hnutí STAN na průmysl a obchod je bývalý šéf Škody Transportation a exhejtman Plzeňského kraje Josef Bernard. „Jsem za tuto oblast zodpovědný a připravuji k ní akce pro volební kampaň. Požádal mě o to předseda Starostů Vít Rakušan,“ potvrdil pro server E15 Bernard.

Další resorty

O šéfech dalších resortů koalice SPOLU teprve jedná. Za koalici Pirátů a STAN by měl vést vnitro předseda Starostů Vít Rakušan, který nemá zájem o premiérský post. „Lídr je vždy kandidát na premiéra, a pokud bychom ve volbách uspěli, Vít Rakušan deklaroval, že by měl zájem o vnitro,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Další možná obsazení resortů po volbách vzejdou z veřejných Pirátských nominací. Piráti budou na svém fóru o kandidátech hlasovat 18.6. až 21. 6. Tento stranický vládní tým pak má být předložen na koaliční radě k sestavení koaličního vládního týmu.

Spravedlnost:
Jakub Michálek

Obrana:
Hynek Melichar

Místní rozvoj
Ondřej Profant
Adam Zábranský

Zdravotnictví
Ondřej Dostál
Pavel Východský

Školství
Andrea Hoffmannová
Vít Šimral
Lukáš Bartoň
Kultura
Lucie Chocholová

Doprava
Petr Šlégr

Práce a sociální věci
Olga Richterová

Doprava
Ondřej Polanský

Zahraničí
Jan Lipavský

Zemědělství
Radek Holomčík
Jiří Lehejček

Životní prostředí
Lukáš Blažej
Dana Balcarová