Zdroj: TV Nova (15.09.2020 )

 

 

Reynolds KORANTENG, moderátor
S rostoucími počty nakažených koronavirem rapidně přibývá žáků a pedagogů v karanténě, a tak se otevírá otázka, jestli hygienici znovu plošně školy neuzavřou.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka
Zatím doporučují nosit roušky i ve třídách. Nechávají to ale na ředitelích škol. Podle Ministerstva zdravotnictví je částečně nebo úplně uzavřeno zhruba 250 škol. Denně přibývají desítky žáků a učitelů, kteří musejí do karantény.

Dominika JANOCHOVÁ, redaktorka
Jen během prvních 10 dní školního roku zavřeli hygienici kvůli šířící se nákaze 39 škol. Další den po dni přibývají.

Renata SCHEJBALOVÁ, předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií
V podstatě od minulého týdne není den, aby některá třída nešla do karantény, takže neustále řešíme kontakty na rodiče a jednáme s hygienou. Bohužel hygiena nezvládá. Vůbec se jim nedivím, protože toho musí mít hrozně moc.

Dominika JANOCHOVÁ, redaktorka
Podle nejnovějších statistik je uzavřeno nebo učí omezeně 247 škol. Nejvíce ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském a Libereckém kraji. Jen k pátku pak Ministerstvo zdravotnictví evidovalo 193 učitelů s pozitivním testem a 1 123 pedagogů v karanténě. Pozitivně testovaných bylo 393 studentů a žáků. V karanténě je 5498 dětí.

Renata SCHEJBALOVÁ, předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií
Podle situace v Praze by bylo opravdu lepší, aby se školy na nějakou dobu zavřely, protože takhle ta výuka stejně nemá cenu.

Dominika JANOCHOVÁ, redaktorka
Do českých škol chodí v současnosti zhruba 1 800 000 studentů a žáků a vyučuje v nich téměř 170 000 pedagogů. Podle hygieniků ale plošné uzavření škol zatím není v plánu.

Roman PRYMULA, epidemiolog a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum
Já bych nechtěl postupovat touhle cestou, protože to zavření škol na dlouhou dobu, která tady byla vlastně před prázdninami, není úplně šťastným řešením. Já si myslím, že ta školní docházka by měla probíhat. A v podstatě to řešení, které se nabízí, je, že minimálně ten pedagog by měl mít respirátor a tím vlastně udržíme ten chod.

Dominika JANOCHOVÁ, redaktorka
Ministerstva školství prý chystá metodiku, jak učit na dálku.

Ondřej MACURA, mluvčí Ministerstva školství
Ministerstvo školství v srpnu zveřejnilo doporučení a manuály pro výuku v novém školním roce a v této chvíli dokončuje speciální metodiku pro vzdělávání distančním způsobem.

Dominika JANOCHOVÁ, redaktorka
Českobudějovičtí hygienici dnes rozhodli, že povinnost nošení roušek bude na jihu Čech povinná od pondělí i ve třídách, a to na základních, středních i vysokých školách. Dominika Janochová, televize Nova.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka
Někteří odborníci jsou přesvědčeni, že se nakonec stejně nevyhneme rouškám při vyučování nebo úplnému uzavření škol, protože ty jsou rizikovým místem. Naproti tomu jiní experti se domnívají, že jinde než ve školách děti nic nenaučí a roušky stejně ničemu nepomůžou. My jsme si udělali průzkum napříč republikou, co si o současném stavu myslí ředitelé škol.

Barbara HANOUSEK, redaktorka
Zatímco ředitelé základních škol v Praze kvůli prudkému nárůstu nakažených volají znovu po plošném uzavření svých ústavu, jejich kolegové v ostatních koutech republiky jsou jiného názoru.

Zbyněk KUNDRUM, ředitel ZŠ Mozartova Olomouc
To je komplikace samozřejmě pro rodiče, to je komplikace pro děti, je to komplikace pro učitele. My osobně se domníváme, že při dodržování opravdu těch hygienických předpisů jsme schopni tady tuto situaci zvládnout.

Antonín SEKYRKA, ředitel Gymnázia České Budějovice
Distančně vzdělávat lze, ale je to obrovský rozdíl oproti tomu přímému kontaktu s těmi žáky, takže bychom se snažili maximálně využít tu možnost s těmi žáky v těch školách normálně působit a vyučovat.

Iva HEFNEROVÁ, ředitelka ZŠ a MŠ Školská, Karviná
On-line výuka, ona bývá někdy taková i trošku úsměvná, když třeba děti jsou velice vynalézavé a neznají odpověď na nějakou otázku, tak třeba vím o případě, kdy řekli paní učitelce: „Paní učitelko, já vás ztrácím. Neslyším.“ A odpojily se.

Vladimír MATUŠ, ředitel ZŠ Matiční v Ostravě
Na začátku jsme otevřeli 22 doučovacích kroužků právě pro děti, které měly problém třeba s distanční výukou na jaře.

Petr KOZLOVSKÝ, ředitel ZŠ a MŠ Frýdlant
Zatím bude dostačující ta forma řešení, která je navrhovaná a stanovená ministerstvem, to znamená zavírání jednotlivých tříd.

Barbara HANOUSEK, redaktorka
Školy se uzavírají v případě, že v nich koronavirem onemocní nebo má povinnou karanténu více než 30 % učitelů a žáků.

Miloš ZELENKA, ředitel ZŠ Chomutov
Větší problém bude, když třeba budeme mít velký nárůst pedagogů a učitelů, kteří budou muset být doma ať už v karanténě nebo třeba nemocní a de facto nebude mít, kdo vzdělávat děti ve škole.

Barbara HANOUSEK, redaktorka
Kvůli vzrůstajícímu počtu nových případů nákazy koronavirem se řada odborníků přiklání k povinnému zavedení roušek i uvnitř tříd.

Lenka MATUŠKOVÁ, ředitelka ZŠ Bohumínská
Nedokážu si představit, že by děti měly být 6 hodin nebo některé i déle v rouškách celý den zavřené ve třídách a vůbec soustředěnost mít něco před ústy, aby rozuměly učitelům, taky není naprosto ideální.

Jan VESELÝ, ředitel ZŠ Generála Píky
To bylo hodně komplikované nejen pro ně, ale samozřejmě pro pedagogy, protože pedagogický sbor je různě věkově složený.

Iva HEFNEROVÁ, ředitelka ZŠ a MŠ Školská, Karviná
Pokud by tahle ta situace nastala, tak by bylo nutné, aby měly několik roušek, aby si je prostě mohly vyměnit.

Jan VESELÝ, ředitel ZŠ Generála Píky
Tady se to snažíme všechno dodržovat, ale prostě v momentě, kdy ty děti jdou prostě domů a lítají venku a prostě hrajou si a potkávají se, takže to je trošku problém, který se neřeší.

Barbara HANOUSEK, redaktorka
Barbara Hanousek a krajské redakce, televize Nova.

Reynolds KORANTENG, moderátor
A ve vysílání je s námi poslanec za Českou pirátskou stranu a místopředseda sněmovního školského výboru Lukáš Bartoň. Dobrý večer.

Lukáš BARTOŇposlanec /Piráti/
Dobrý večer.

Reynolds KORANTENG, moderátor
Jenom pro úplnost, my jsme do vysílání zvali i ministra školství Roberta Plagu ale omluvil se s tím, že bohužel nemá čas. Pane místopředsedo, je z vašeho pohledu nejvyšší čas zavřít školy, nebo to ještě v tuto situaci není nutné?

Lukáš BARTOŇposlanec /Piráti/
V žádném případě není to nutné. Nepodléhejme panice, dělejme chytrá a cílená opatření v konkrétním místě, kde propukla nákaza. Nedělejme blbá a plošná opatření.

Reynolds KORANTENG, moderátor
A která to jsou? Ta chytrá, konkrétní opatření to jsou podle Pirátů která?

Lukáš BARTOŇposlanec /Piráti/
Jsou to opatření, která využívají semaforu. Jsou to opatření, která jsou pro danou školu, pro daný region. Zatímco budeme mít horší situaci v Praze epidemiologickou, tak nebudeme zavádět roušky v Klatovech. Je to velice rozumné. Dělejme opatření tam, kde máme problém.

Reynolds KORANTENG, moderátor
Vy jste zmínil právě roušky. Ty vzbudily hodně emocí. Jejich zavedení ve třídách. To by podle vás situaci pomohlo, třeba plošné zavedení roušek ve třídách, nebo byste se držel toho, co jste zmiňoval, tedy regionálního účinku?

Lukáš BARTOŇposlanec /Piráti/
Určitě ne plošné. Plošné zavedení roušek nepomůže a určitě ne ve třídách. Žáci, děti jsou specifická skupina a toto plošné nošení roušek nebude mít ten efekt. Jakmile se zavedou roušky plošně, tak ty děti k tomu ztratí po určité době respekt a vlastně po prvním dnu, po týdnu, kdy už nebudou tak dodržovat tato opatření, tak naopak to bude horší a to šíření by mohlo být daleko větší, než kdyby se to opatření zavedlo v momentě, kdy se tam nákaza ocitne.

Reynolds KORANTENG, moderátor
Rozumím. V současné době je uzavřených zhruba 250 škol. Jak jsou české školy po té jarní karanténě připraveny na případnou distanční výuku? Víme, že až desítky tisíc dětí v Česku tehdy neměly přístup k internetu, neměly přístup k počítačům. Jak je to teď?

Lukáš BARTOŇposlanec /Piráti/
Nyní se podařilo dostat nějaké peníze od Ministerstva školství, od vlády do škol na nákup techniky, takže v tomto směru se něco zlepšilo, nicméně je ještě mnoho, co je potřeba zlepšovat. A samozřejmě důležitý je manuál pro on-line výuku, který jsme chtěli po vládě, po Ministerstvu školství. Částečně byl splněn, ale nevím, zdali je komplexní, zdali každý učitel na jakékoliv škole ví, jak učit on-line, a to se ukáže teď časem, zdali k tomu došlo.

Reynolds KORANTENG, moderátor
Pane místopředsedo, já vám děkuji za informace a přeji klidný večer. Díky, že jste přišel.

Lukáš BARTOŇposlanec /Piráti/
Na shledanou.