Zdroj: https://tn.nova.cz/clanek/deti-budou-mit-na-prijimacky-jediny-pokus-nebudou-se-moci-ani-odvolat.html

 

Děti budou mít na přijímačky jediný pokus. Nebudou se moci ani odvolat

Velkou skupinou, které se dotknou současná omezení související s pandemií koronaviru, jsou žáci devátých tříd. Čekají je přijímací zkoušky na střední školy. Novela zákona, kterou už podepsal prezident Miloš Zeman, jim dává na test pouze jeden pokus místo současných dvou.

„Děti jsou hodně nervózní, teď byly vlastně opuštěné před tím, nemají podporu. Ale ten jeden pokus může pro některé děti být velmi zásadní,“ myslí si ředitelka základní a mateřské školy v Benešově Jitka Hřebecká, která byla ve středu hostem pořadu Nova je s vámi.
Za dva termíny bojují i politici, především opoziční ODS nebo Piráti. „Rozhodně bychom studentům neměli upírat možnosti, které by za standardní situace měli,“ prohlásil pirátský poslanec Lukáš Bartoň.
„Považuji za velkou chybu, že nakonec zůstaly jenom v jednom termínu. I přesto, že Poslanecká sněmovna hlasovala o tom, aby vláda připravila variantu s termínem druhým,“ přidal se občanský demokrat Martin Baxa.
Jeden termín přijímaček nakonec prošel Sněmovnou i Senátem a ve čtvrtek novelu podepsal prezident. Situaci může zvrátit jedině vláda, která by přehodnotila své stanovisko. To ovšem podle ministra školství není na pořadu dne.
„Je nutné si uvědomit, že v ten daný termín skutečně spousta, vysoké desetitisíce dětí putují na jiné školy k těm přijímacím řízením. Já chápu, že řada rodičů v porovnání s tím současným stavem, kdy jsou dva termíny, to bere jako újmu, ale prosím, podívejme se na to také optikou toho nouzového stavu a toho po-nouzového stavu,“ sdělil ministr školství Robert Plaga (ANO).
Politikům vadí i to, že studenti s novým zákonem přicházejí o možnost se proti výsledku zkoušky odvolat. Podle ministra školství stále platí, že se žáci nevrátí do lavic dříve než v druhé polovině května.