Politici házejí lano tisícům neúspěšných maturantů na středních školách. Studenti by si mohli dodělat ve zrychleném režimu aspoň výuční list.

To navrhuje místopředseda školského výboru Karel Rais (ANO) a podporu má i u soc. dem. Vedle toho Piráti s ODS navrhují, aby se neúspěšným studentům automaticky uznal alespoň nižší stupeň středoškolského vzdělání.
V současnosti jsou neúspěšní maturanti z pohledu uznaného vzdělání na úrovni absolventa základní školy. To v případě, že u maturity pohoří ve všech třech pokusech, které mají pět let od ukončení studia.
Takových, kteří buď vyčerpali všechny tři pokusy, nebo nevyužili pětileté období ke složení zkoušky dospělosti, bylo podle Cermatu, který organizuje státní maturity, mezi lety 2011 až 2017 kolem 27 600. Není ovšem známo, kolik z nich se dalo na studia znovu, ale na jiné škole. Ale pokud se bude povinně maturovat i z obávané matematiky a cizího jazyka, je jisté, že se řady neúspěšných ještě zvýší.
„Předkládáme návrh, který by měl pomoci studentům, kteří prošli všemi čtyřmi ročníky maturitního studia, ale nakonec neudělají maturitu. Zvažujeme zavést novou kategorii ‚střední vzdělání bez maturity‘. Jde ale hlavně o to, aby ti neúspěšní nezůstali jen se základním vzděláním,“ řekl Právu školský expert Pirátů Lukáš Bartoň. Návrh podepsal i středoškolský kantor a člen školského výboru Sněmovny za ODS Martin Baxa.
„Střední vzdělání bez maturity“
„Závažný problém našeho školství je počet dětí, které nedokončí střední vzdělání a mají pak jen základní. Je to cesta, jak potenciálním zaměstnavatelům sdělit, že splnil středoškolskou docházku, ale třeba se mu jen nepovedla ta maturita. Přitom se bezpochyby něco naučil,“ řekl Právu.
Návrh se líbí i komunistům. „Tohle je jediný nekonfliktní bod od Pirátů a předpokládám, že bude zapracovaný do vládního návrhu zákona,“ sdělil Právu jejich člen školského výboru Ivo Pojezný.
Ale nápad se nezamlouvá ANO. „Když někdo vleze na střední školu, čtyři roky tam nic nedělá a my mu pak uznáme střední vzdělání? To se mi nezdá. Pokud někdo nezvládne maturitu, měl by mít prostor dodělat si učňovský list,“ sdělil Právu místopředseda školského výboru Karel Rais (ANO).
Jeho protinávrh počítá s tím, že by si neúspěšní maturanti mohli právě výuční list dodělat během roku či dvou. Takové možnosti zatím existují jen pro maturanty.
Pokud předloží maturitní vysvědčení, učiliště jim uzná teoretické vzdělání a věnovat se pak mohou čistě jen praktickému učení. Tento návrh hodlá podporovat i exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).
Odborníci na vzdělání oceňují jakoukoliv pomoc neúspěš­ným maturantům, protože s pouze základním vzděláním jsou lidé na trhu práce prakticky neuplatnitelní. Experti by ale také rádi viděli, kdyby se uznávala i tzv. profilová část maturity, kterou si organizují školy samy bez dohledu státu.
Génius na čísla nezvládl češtinu. Dostal výjimku
„Máte mladé lidi, kteří dobře zvládnou svůj obor, třeba na průmyslovce. Jsou v tom dobří, ale nejsou schopni udělat maturitu z cizího jazyka,“ popsala Právu jedna z pracovnic ministerstva školství, která nechtěla být jmenována.
Podle ní ministerstvo už řešilo i případ chlapce mimořádně nadaného na matematiku, který se ale nedokázal překlenout přes maturitu z češtiny. Tehdejší ministr mu nakonec po složitých mechanismech vyjednal výjimku, aby mohl studovat na vysoké škole.