Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
K dalšímu jednání se ve sněmovně posouvá zrušení povinné maturity z matematiky. Návrh jde do výborů. Jak dopadne při konečném hlasování, ale není jisté. Dolní komora je v názoru rozpolcená, a to i uvnitř jednotlivých stran a hnutí.

Martin ŠNAJDR, redaktor
Zrušením povinné maturity z matematiky se poslanci v prvním čtení zabývali už potřetí. Původně z ní měli povinně studenti maturovat už příští rok.

Robert PLAGA, ministr školství /ANO/
Matematika je stále důležitá, ale myslím si, že musíme začít od toho A, to znamená od proměny výuky matematiky, zkvalitnit výuku matematiky.

Martin ŠNAJDR, redaktor
Zrušení povinné matematiky navrhla nejen vláda, ale i opoziční Piráti.

Lukáš BARTOŇ, místopředseda sněmovního školského výboru /Piráti/
Do budoucna se ty maturity musí změnit. Nemůžeme mít stejnou maturitní zkoušku pro střední odborné školy a stejnou pro gymnázia.

Kateřina VALACHOVÁ, místopředsedkyně sněmovního školského výboru /ČSSD/
Když tady tak pláčete nad tím, že máme několik procent neúspěšných studentů z matematiky, škoda, že si nevážíte práce těch studentů, kterých je tady, já nevím, 92 nebo 94 %, kteří jsou úspěšní a kteří naopak do svého studia vkládají to, že ví, jaké jsou pravidla maturitní zkoušky.

Martin ŠNAJDR, redaktor
Kateřina Varkočová je ve třetím ročníku na gymnáziu. To, že zatím není jasné, zda matematika u maturity bude povinná, či ne, je pro ni komplikace.

Kateřina VARKOČOVÁ, studentka, Matiční gymnázium Ostrava
Protože si už v blízké době budeme vybírat semináře do čtvrtého ročníku, a pořád nevíme, jestli si třeba vybrat maturitní seminář z matematiky, nebo ne.

Martin ŠNAJDR, redaktor
V budoucnu matematiku podle svých slov nevyužije. Chce jít na medicínu. Návrh často rozděluje poslance uvnitř jednotlivých klubů. Před dnešním jednáním o jeho správnosti nebyli přesvědčeni ani všichni zástupci vládního ANO, přitom právě toto hnutí nominovalo ministra školství, který ho předkládá.

Karel RAIS, místopředseda sněmovního školského výboru /ANO/
Jestli se ptáte mě jako Raise, tak já jsem bývalý rektor technické univerzity, tak si myslím, že cítím potřebu té matematiky.

Petr GAZDÍK, místopředseda hnutí, člen sněmovního školského výboru /STAN/
Ty úlohy, které nejsou příliš spjaty s životem, ty úlohy, které řekněme, tlačí na čas a jsou koncipovány takovým způsobem, jak byly v posledních letech, nejsou ta matematika, kterou uplatní studenti v životě.

Martin ŠNAJDR, redaktor
Vedle výborů by se problematika povinné maturity měla rozebírat i u kulatých stolů, kde se mají sejít zástupci stran a hnutí zastoupených ve sněmovně. Helena Dohnalová a Martin Šnajdr, Česká televize.