Chceme svobodnou volbu mezi cizím jazykem a matematikou, řekl Pirát Bartoň

Ministr školství Robert Plaga, který chce zrušit povinnou maturitu z matematiky, míní, že je třeba nejprve vytvořit podmínky včetně dostatku učitelů matematiky pro to, aby žáci byli schopni získat a používat matematické dovednosti.

Poslance čeká první kolo hlasování o zrušení povinné maturity z matematiky v úterý. „Zavedení povinné maturity z matematiky není tím nástrojem, který naučí české děti matematice,“ prohlásil Plaga, když v prosinci poslanci poprvé jednali o jeho návrhu.

Snaze zrušit zkoušku z matematiky oponuje opoziční Trikolora. „V odborné rovině drtivá většina průmyslových svazů i významná část pedagogické veřejnosti jednoznačně považují upozaďování matematiky ve středoškolském vzdělání za velkou chybu. Přesto se na tato odborná hlediska opakovaně rezignovalo, a to zejména kvůli obavám většiny politických stran ze ztráty voličských hlasů těch nejmladších,“ hájí zachování povinné maturity z matematiky místopředsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková.STAN vyzval k jednání stran o maturitách na příštích 10 let

Místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík vyzval ministra Plagu, aby svolal politické strany ke kulatému stolu o podobě maturit v příštích deseti letech. Když Plaga kývne, jsou poslanci STAN připraveni vládní návrh o zrušení povinné maturity z matematiky podpořit. „Je to závažné téma, které trápí učitele, tak studenty,“ řekl Gazdík, v civilním životě učitel matematiky.

„Postavíme se za to, aby maturita z matematiky nebyla povinná,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Jsme pro odklad povinné maturity z matematiky,“ řekl také nposlanec KDU-ČSL Jiří Mihola. Urychleně by se podle něj měla otevřít diskuse o podobě výuky matematiky.

„Debata o tomto bodu bude dlouhá a vzrušená,“ řekl k návrhu zrušit povinnou maturitu z matematiky šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. Z jeho vyjádření vyplynulo, že sociální demokraté nemají jednotný názor.

„V našem klubu není na tuto věc jednoznačný názor,“ uvedla komunistická poslankyně Květa Matušovská. Komunisté se podle ní na postupu dohodnou před hlasováním o návrhu.

„Zvážíme podporu vládního návrhu zákona. Matematika je základem technického vzdělání,“ uvedla Tereza Hyťhová z hnutí SPD.

Osud vládního návrhu i návrhu Pirátů, který se týká matematiky, zatím není jistý. Vládní návrh předpokládá i omezení státní maturity jen na didaktické testy. Ústní a písemné zkoušky z jazyků by se měly přesunout zpět do škol.

Poslanec za ANO a bývalý viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček při projednávání návrhu v prosinci řekl, že nevidí problém v tom, že by pětina či třetina středoškoláků kvůli matematice neodmaturovala. „Prostě na to nemají, mohou pracovat jako zdravotní sestry,“ řekl Juříček.