Právo:

Zmatky a silná slova zamotaly ve Sněmovně debatu o růstu platů učitelů. Ostré vzkazy si včera vyměnili i představitelé menšinové koalice, konkrétně exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a šéf resortu Robert Plaga (ANO). 

Spor o to, jak rychle se mají mzdy kantorů navyšovat, se táhl od úterního večera a po včerejší dopoledne. A nejeden poslanec vehementně připomínal, že dnešek je dnem připomínky narození Jana Ámose Komenského, tedy dnem učitelů. 
Pirát Lukáš Bartoň původně navrhl Sněmovně, aby vyzvala vládu zvýšit platy kantorů už od příštího roku na úroveň 130 procent celorepublikové průměrné mzdy. To je požadavek odborů, který si většina stran kromě ANO zapsala do volebního programu. Návrh byl těsně přijat. 

Plaga: Růst bude opět 15 procent 

Ale na druhý den už bylo zase všechno jinak. Po procedurálních střetech byla nakonec výzva vládě v dalších hlasováních odmítnuta. A to navzdory většině přítomných soc. dem. a opozice. Přitom Valachová vyzvala poslance, ať „ukončí tu hysterii“. Tvrdila, že původní požadavek je v souladu s vládním programem. 
Plaga reagoval, že zájem poslanců o školství a vzdělávání vítá, ale měli by se držet skutečného vládního programu. To znamená na konci volebního období do roku 2021 (nikoliv už v roce 2020) zvýšit platy učitelům o polovinu proti jejich průměrné mzdě z roku 2017, tedy na 45 tisíc. 
Plaga potvrdil, že v rámci plánu se mají platy kantorů příští rok opět zvýšit o 15 procent. Melu ve Sněmovně označil za „laciné honění populistických bodů…“. „Protože platy pedagogů a prostředky pro školy rostou, plán dodržujeme,“ konstatoval. Valachovou však neukonejšil, ale rozčilil. „To je absolutně sprostá lež,“ řekla Právu v reakci na slova o populismu. Hlasovala prý ve shodě s veřejnými sliby ministra, v nichž plánoval učitelům od příštího ledna přidat 15 procent. To by podle ní vyšlo na zmiňovaných 130 procent průměrného platu v zemi, což žádala pro učitele opozice. „To, co se bohužel stalo dnes dopoledne, musím označit za absolutní skandál, který pošpinil závazek vlády zvýšit platy tak, jak vláda slibuje. Protože ty věci nešly proti sobě,“ dodala Valachová pro Právo. 
Připomněla, že Sněmovna i v roce 2016 a 2017 doporučila vládě zvyšovat platy kantorů, aby už v roce 2020 byly o třetinu nad průměrnou mzdou. „Ale nestalo se vůbec nic,“ řekla. 

Kolik berou? 

Šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura zpochybnil i úroveň učitelských platů. Podle jeho propočtů byly loni jen o 128 korun nad průměrnou mzdou, tedy někde pod 32 tisíc korunami. 
Ministr však mimo dění ve Sněmovně odkázal na čerstvou statistiku svého resortu, podle níž průměrný plat kantorů loni činil 35 089 korun. To znamená, že nyní jsou jejich mzdy na 110 procentech celorepublikové průměrné mzdy. 
A i kdyby ta přestala růst, což je mimo realitu, bylo by třeba minimálně 20 procent navíc, aby se učitelé k 1. lednu 2020 dostali na požadavek 130 procent. Tedy přidat všem kantorům z roku na rok kolem deseti tisíc měsíčně. A to by rozpočet zatížilo dalšími miliardami. S tím nepočítají ani odbory. 
Valachová si však trvá na svém: „Mám dost toho, jak se učitelům lže. Už jsem oslovila poslanecké kluby, mám pro to jejich podporu, že přijdu s řešením, kde se vezmou příjmy. Já to vím. Až ten návrh bude hotový, tak ho předst avím.“