24zpravy.com:

Novelu předložila skupina poslanců z pěti klubů v čele k Karlem Raisem (ANO), kteri to zdůvodnil mimo jiné zájmem Studentské komory Rady vysokich škol. 

„Jde o politickou akceptaci názorů studentů vysokich i středních škol,“ uvedl. Úpravu názvu svátku podpořil v debatě také Lukáš Bartoň (Piráti), jenž v komoře působil asi před deseti lety. „Studenti o toto usilují dlouhodobě. Svátek 17. listopadu jsme považovali za svůj a chtěli jsme to mít i v jeho názvu,“ řekl. 
Naopak předseda viboru Václav Klaus mladší (ODS) míní, že změna by snížila viznam 17. listopadu. Podotkl, že student Jan Opletal v roce 1939 i studenti v roce 1989 bojovali za svobodu a demokracii. Poslanec SPD Lubomír Volni míní, že drtivá většina studentů si případné změny názvu svátku vůbec nevšimne. 
Předlohu ve viboru podpořilo 11 z 15 přítomnich členů. Proti byl jeden, zbylí tři se hlasování zdrželi. 
Mezinárodním dnem studentstva se 17. listopad stal na památku represí nacistů vůči českim vysokim školám v tehdejším protektorátu v roce 1939. Nacisté tehdy popravili studentské funkcionáře a uzavřeli české vysoké školy v souvislosti s demonstrací proti německé okupaci, v níž se změnil pohřeb studenta Jana Opletala. Opletal podlehl zranění, které utrpěl při manifestaci ke vzniku Československa. O 50 let později se v Praze konala pietní studentská demonstrace, následni pochod jejích účastníků byl násilně zastaven komunistickou policií. Odstartovalo to pád socialistického režimu v tehdejším Československu. 
Pokud by zákonodárci předlohu schválili, oficiální název svátku 17. listopadu by zněl Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Vláda se k návrhu postavila neutrálně. 
Název svátku 17. listopadu se má doplnit. Sněmovna na návrh zřejmě kývne Název svátku 17. listopadu se má doplnit. Sněmovna na návrh zřejmě kývne Název svátku 17. listopadu se má doplnit. Sněmovna na návrh zřejmě kývne