Důvodem je reportáž Školáci v Palestině, která byla odvysílána na programu ČT:D.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zahájila správní řízení s Českou televizí kvůli pořadu Zprávičky vysílaného na programu ČT:D dne 8. září 2018. „Součástí pořadu byla reportáž s názvem Školáci v Palestině, v rámci níž se provozovatel mohl dopustit porušení zásad objektivity a vyváženosti, neboť reportáž mírou zjednodušení, jednostranností a uvedením značně zavádějících informací poskytla dětskému divákovi neúplný a zkreslený obraz událostí v Pásmu Gazy,“zdůvodnila ve čtvrtek rada. 
Kriticky se k pořadu České televize Zprávičky postavil i sněmovní školský výbor. Na návrh předsedy výboru Václava Klause mladšího (ODS) přijal usnesení, podle kterého veřejnoprávní dětský program „čím dál častěji porušuje politickou neutralitu a zejména vykazuje snahu o politickou indoktrinaci dětí a mládeže, včetně dětí v předškolním věku“. Pro návrh usnesení hlasovali přítomní členové výboru za ODS, ANO a SPD Tomia Okamury, proti byli poslanci Pirátůa ČSSD, řekl ČTK Klaus. Generální ředitel ČT Petr Dvořák se, přestože byl pozván, jednání výboru nezúčastnil a zdůvodnil to snahou vyvarovat se spekulacím, které by mohly být vykládány jako snaha o zpolitizování vybraného pořadu nebo celého programu. 
Krátká reportáž ve Zprávičkách informovala o tom, že školáci „na Izraelem okupovaném území Palestiny“se obávají, že je nebude mít kdo učit, protože USA omezily příspěvek OSN určený pro Palestince. Chybějí tak peníze na výplaty a učebnice v palestinském školství. Školáci a jejich učitelé podle Zpráviček věří tomu, že výpadek alespoň částečně dorovnají evropské země. 
S usnesením školského výboru nesouhlasí jeho člen za Piráty Lukáš Bartoň. „Česká televize musí být vždy v obsahu svého vysílání nezávislá na politicích, bez ohledu na to, kdo má většinu,“sdělil v tiskové zprávě. Nařkl Klause mladšího a „jeho podporovatele“ z řad poslanců SPD a hnutí ANO, že „vytvářejí nepřijatelný nátlak na veřejnoprávní televizi“. 
Petr Dvořák ve čtvrtek odkázal na svůj dopis, který výboru zaslal ještě před jeho zasedáním. V dopise uvedl, že jedněmi z hlavních úkolů, které zmiňuje i zákon o ČT, jsou výroba a vysílání vzdělávacích pořadů a pořadů pro děti a mládež, o čemž televize transparentně informuje. Zpětnou vazbu pak vyhledává jak u diváků nebo v rámci spolupráce s orgány veřejné správy. „Současně je ale v souladu s Kodexem ČT nucena zakládat si na otevřenosti, nestrannosti a nezávislosti, se závazkem učinit veškeré potřebné kroky k tomu, aby zabránila jakýmkoliv vnějším zásahům do přípravy a tvorby nezávislého a nestranného vysílání,“dodal.