blesk.cz:

Sněmovna by mohla schválit doplnění názvu svátku 17. listopadu. Oficiálně by se připomínal podle poslanecké novely nejen jako Den boje za svobodu a demokracii, ale i jako Mezinárodní den studentstva. Schválení předlohy ve středu doporučil plénu garanční školský výbor. Obdobné snahy v minulosti v dolní komoře nakonec neuspěly. 

Novelu předložila skupina poslanců z pěti klubů v čele k Karlem Raisem (ANO), který to zdůvodnil mimo jiné zájmem Studentské komory Rady vysokých škol. „Jde o politickou akceptaci názorů studentů vysokých i středních škol,“ uvedl. Úpravu názvu svátku podpořil v debatě také Lukáš Bartoň (Piráti), jenž v komoře působil asi před deseti lety. 
„Studenti o toto usilují dlouhodobě. Svátek 17. listopadu jsme považovali za svůj a chtěli jsme to mít i v jeho názvu,“ řekl. 
Naopak předseda výboru Václav Klaus mladší (ODS) míní, že změna by snížila význam 17. listopadu. Podotkl, že student Jan Opletal v roce 1939 i studenti v roce 1989 bojovali za svobodu a demokracii. Poslanec SPD Lubomír Volný míní, že drtivá většina studentů si případné změny názvu svátku vůbec nevšimne. 
Předlohu ve výboru podpořilo 11 z 15 přítomných členů. Proti byl jeden, zbylí tři se hlasování zdrželi. 
Mezinárodním dnem studentstva se 17. listopad stal na památku represí nacistů vůči českým vysokým školám v tehdejším protektorátu v roce 1939. Nacisté tehdy popravili studentské funkcionáře a uzavřeli české vysoké školy v souvislosti s demonstrací proti německé okupaci, v níž se změnil pohřeb studenta Jana Opletala. Opletal podlehl zranění, které utrpěl při manifestaci ke vzniku Československa. O 50 let později se v Praze konala pietní studentská demonstrace, následný pochod jejích účastníků byl násilně zastaven komunistickou policií. Odstartovalo to pád socialistického režimu v tehdejším Československu. 
Pokud by zákonodárci předlohu schválili, oficiální název svátku 17. listopadu by zněl 
Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Vláda se k návrhu postavila neutrálně.