Seznam.cz TV, 15. 6. 2018

Barbora NĚMCOVÁ, redaktorka
——————–
Pokuta ve výši až 100 tisíc korun, hrozí vodákům pod vlivem alkoholu. Vyplývá to ze zákona o vnitrozemské plavbě. Plzeňský poslanec Pirátské strany, Lukáš Bartoň sice ve sněmovně předložil návrh na jeho změnu. Minimálně tuto sezónu ale ještě s největší pravděpodobností platit nebude.

Barbora NĚMCOVÁ, redaktorka
——————–
Hlavní vodácká sezóna pomalu začíná. Na českých řekách, stejně jako na silnicích, platí nulová tolerance alkoholu. Opilým vodákům hrozí vysoké pokuty. Honza Řípa je původem z Berouna, na vodu jezdí od malička. Berounku sjel už víc než tisíckrát a netají se tím, že si během dne občas pivo dá.

Jan „BAŤOH“ ŘÍPA, vodák
——————–
Zažil jsem pár plaveb, který se tam byli teda jenom upravit. Což s vodáctvím nemá nic společnýho, tak to úplně jako odsuzuju, ale klasickou vodačinu bez piva a večer u kytary bez panáčku si neumím představit.

Barbora NĚMCOVÁ, redaktorka
——————–
Kontrolu na vodě zažil jednou. Ale protože v té době seděl v lodi jako porcelán, na prostřední pozici, policista jej nechal jet. Podle něj by kontroly neměly být plošné a mělo by se při nich postupovat s citem.

Jan „BAŤOH“ ŘÍPA, vodák
——————–
Když samozřejmě tam někdo, vidíte že jde do řeky a čtyřikrát upadne, tak to asi není košer. Ale většina, těch co znám já, 80% těch vodáků, to mělo vždycky pod kontrolou.

Barbora NĚMCOVÁ, redaktorka
——————–
Obdobné argumenty zmiňuje také plzeňský poslanec Pirátské strany, Lukáš Bartoň. Ten ve sněmovně předložil návrh na změnu zákona o vnitrozemské plavbě. Návrh pití alkoholu u vodáků dekriminalizuje.

Lukáš BARTOŇ, poslanec /Piráti/
——————–
Stát by měl uplatňovat represivní opatření pouze tam, kde je velké nebezpečí. U vodáků není přiměřené množství alkoholu nebezpečné, pokud neohrožují ostatní. Ohrožení ostatních pod vlivem alkoholu řeší všeobecný zákon, a tudíž není potřeba pravidlo nulové tolerance pro vodáky na bezmotorových plavidlech.

Barbora NĚMCOVÁ, redaktorka
——————–
Vodáky může kontrolovat Státní plavební správa a policie. Většina kontrol ale míří na motorové lodě, ročně jich proběhnou v celé republice stovky.

Markéta FIALOVÁ, mluvčí policie ČR Plzeňského kraje
——————–
V letošním roce proběhla především kontrola prozatím na velkých vodních plochách, jako jsou Hracholusky. Co se týká vodáků, tak prozatím kontroly neprobíhají.

Barbora NĚMCOVÁ, redaktorka
——————–
Obdobná byla situace v Plzeňském kraji i loni.

Jarmil GOLDMAN, vodák
——————–
Já třeba osobně jsem z jižní Moravy, kde máme ten samý problém s těma cyklistickýma vinařskýma stezkama. Jo kde se řeší to samé již několik let. Je to vždycky asi o zodpovědnosti toho konkrétního člověka.

Petr STUDENÝ, vodák
——————–
Já osobně si myslím, když si dám štamprdlo předtím než vypluju, tak že to není nic proti ničemu. Ale pokud celej den si dávám jednu, druhou, třetí, tak je to špatně. To by nemělo být.

Barbora NĚMCOVÁ, redaktorka
——————–
Z Berounky, Barbora Němcová.