26. 5. 2018, ceskatelevize.czNěkteří poslanci a senátoři se snaží o prolomení nulové tolerance alkoholu. Jedno až dvě piva by si podle nich mohli dát cyklisté na stezkách nebo vodáci na plavidlech bez motoru. 

Proti se ale staví řada odborníků a ministerstvo dopravy. Upozorňují na to, že každá třetí nehoda cyklistů je pod vlivem alkoholu a na řekách ročně utone až dvě stě lidí – a u zhruba čtyřiceti procent z nich sehrává roli alkohol. 
Kánoe, nafukovací čluny, ale i pramice nebo šlapadla – zábava na vodě, kterou má řada vodáků i přes zákaz spojenou s pitím alkoholu. Jenže jim za to hrozí až stotisícikorunová pokuta. Mnoho lidí na šlapadlech na Vltavě to vůbec neřeší a pivo si dají. 
„Dává to takový falešný pocit jistoty na vodě a o to víc tato individua požívají alkohol. Mnohdy se setkáváme s posádkami, které vypadávají v opilosti z lodí,“ říká instruktor Vodní záchranné služby Jan Sedláček. 
Udržet stabilitu na motorové lodi může být však problém i pro střízlivého člověka, natož pro opilého. Některé půjčovny pití alkoholu na šlapadlech i pramicích zakazují, zájemce o loď na to upozorňují i cedule. „Máme alkohol-tester, tak jim dáme dýchnout, na to máme právo, a když nadýchají, tak samozřejmě nejdou,“ konstatuje zaměstnankyně půjčovny lodí v Praze Dominika Malerová. 
Jedno pivo podle části poslanců nevadí 
Skupina padesáti poslanců chce pro vodáky změnu. Tolerovat by se podle nich mělo jedno pivo. „U vodáků u bezmotorových plavidel není tak velké společenské ohrožení, abychom je museli sankcionovat,“ říká Lukáš Bartoň (Piráti). 
Kapitáni lodí ale mají jiný názor. „Stačí trochu alkoholu a ten člověk bude mít jiné reakce, třeba změní směr. A jedou mi přímo před příď a mně trvá deset vteřin, než dokážu loď zastavit,“ vysvětluje jeden z kapitánů Daniel Hagen. 
Proti poslaneckému návrhu se postavil i kabinet v demisi. Premiér však změny chce. „Lidi mají chuť na pivo v nějaké rozumné míře, a proto si myslíme, že to chceme předložit v akceptovatelné formě,“ říká premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Co a kdo by měl udělat, ale premiér neřekl. Ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO) prolomení nulové tolerance v dopravě zásadně nepřipouští. Podle něho opilí vodáci působí problémy. 
Třeba jeden z rybářů nadýchal při loňské kontrole přes jedno promile. Dalšího rekordmana má Státní plavební správa – měl 2,18 promile a stálo ho to osm tisíc korun. A nebyl jediný, případů jsou desítky. 
O prolomení nulové tolerance se teď snaží i senátoři. Podle nich by si lidé na kolech na cyklostezkách mohli dát jednu skleničku vína nebo dvě desetistupňová piva. Senátní návrh teď řeší výbory, ten poslanecký má namířeno do prvního čtení.