ČRo Radiožurnál, Zprávy, 23. 5. 2018

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka
——————–
Za pití alkoholu při sjíždění řek nebo plavbě budou dál hrozit pokuty. Vláda v demisi odmítla novelu Pirátů, která by postihy zrušila. O návrhu teď bude rozhodovat sněmovna.

Tereza CHLUBNÁ, redaktorka
——————–
I Piráti se budou snažit ve sněmovně dál prosazovat vlastní návrh. Ten je podle poslance Pirátů Lukáše Bartoněpostavený tak, aby netrestal vodáky, kteří jsou po malém množství alkoholu způsobilí loď ovládat.

Lukáš BARTOŇ, poslanec /Piráti/
——————–
Přijetím naší novely nebudeme ve stavu, kdy budou opilí vodáci úplně na šrot jezdit v plavbě člunům a ohrožovat ostatní na životě a zdraví.

Tereza CHLUBNÁ, redaktorka
——————–
Rozhodnutí vlády v demisi vítá instruktor vodní záchranné služby a soudní znalec Jan Sedláček. Podle něj až už 40 procent celosvětových případů utonutí je na vině právě alkohol.

Jan SEDLÁČEK, instruktor vodní záchranné služby, soudní znalec
——————–
V přepočtu na obyvatele my jsme na tom dvakrát více než Španělsko, Británie a třeba třikrát více než Německo a jsme na tom stejně jako Argentina, a to nemáme moře.

Tereza CHLUBNÁ, redaktorka
——————–
Kvůli alkoholu hrozí nyní vodákům pokuta až 100 tisíc korun. Kabinet v demisi chce pracovat na vlastní novele, týkat by se mohla i cyklistů nebo lyžařů. Tereza Chlubná, Radiožurnál.