26. 4. 2018, ČT

Piráti navrhují zrušit pokuty pro vodáky za jízdu pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. 

Počítají přitom se zachováním práva policie nebo Státní plavební správy zakázat plavbu člověku pod vlivem alkoholu nebo ho potrestat za ohrožování ostatních. Návrh se týká jen malých lodí bez strojního pohonu, které nepodléhají zápisu do plavebního rejstříku. 
„Podle odhadů požívá až 80 procent vodáků alkohol, ačkoli v současné době platí za takový přestupek pokuta až sto tisíc korun. Je vidět, že tato represivní politika je zcela neefektivní,“ zdůvodnil návrh poslanec Pirátů Lukáš Bartoň. Pod novelu zákona o vnitrozemské plavbě se podepsala padesátka poslanců ze všech frakcí vyjma ČSSD. 
Novela se nevztahuje na řidiče vodních skútrů nebo posádky motorových člunů. Navrhovanou právní úpravou nebude podle podle Bartoně dotčena odpovědnost posádky lodí za způsobenou škodu či újmu na zdraví, případně další odpovědnosti stanovené v jiných předpisech. 
Poslanec má za to, že novela by mohla být přijata tak, aby mohla platit už o letošní vodácké sezoně. S ohledem na lhůty pro schvalování zákonů je to ale nepravděpodobné. 
Podobnou novelu pro cyklisty podpořil ve středu Senát. Počítá s tím, že cyklisté by mohli mít v krvi 0,5 promile alkoholu, a to na na cyklostezkách i silnicích třetí třídy. Rozšíření na silnice se části senátorů zejména z KDU-ČSL nelíbilo. Návrh také počítá se snížením maximální pokuty ze současných 20 tisíc na 500 korun. Senátoři předložili obdobný návrh předloni, Sněmovna ho ale v předvolebním složení nestihla projednat.