12. 4. 2018, plzen.czPiráti souhlasí se zrušením povinnosti mateřských škol (MŠ) garantovat místa pro všechny dvouleté děti. „Chceme zachovat možnost MŠ přijímat je pouze tam, kde jsou pro to vhodné podmínky. Naproti tomu usilujeme o výrazné rozšíření dětských skupin, které jsou v současné době financované hlavně z evropských peněz,“ navrhl ve Sněmovně plzeňský poslanec, místopředseda školského výboru Lukáš Bartoň (Piráti), který je zpravodajem novely školského zákona. 

Bartoň chce zrušit povinnost přijímat dvouleté děti do MŠ, protože pro péči o tuto věkovou skupinu už podle něho existují lepší řešení. „Zastáváme možnost rodičů dát děti buďto do MŠ nebo do dětské skupiny, ale stávající formulace povinnosti MŠ přijímat dvouleté nezaručuje, že rodiče tuto možnost reálně budou mít, protože na to není alokováno dost peněz,“ řekl poslanec v rozhovoru pro Pirátské listy. 
Piráti chtějí dát rodičům možnost volby a jako minimálně srovnatelné s MŠ vidí dětské skupiny. „Budeme tlačit na vládu, aby začlenila dětské skupiny do systému financování ze státního rozpočtu, aby tyto skupiny dále fungovaly i po tom, co přestanou být financované z evropských rozvojových fondů,“ řekl Bartoň při předkládání novely školského zákona ve Sněmovně
„Zastáváme možnost MŠ přijímat děti od 2 let, mají-li kapacitu a podmínky. Před povinností MŠ zajistit kapacitu pro všechny děti upřednostňujeme rozvoj a podporu dětských skupin. Dál má být zodpovědnost na městech a obcích, jak o potřeby místních pečují, a mělo by to tak zůstat,“ doporučuje Lukáš Bartoň.