Právo, autoři: Jiří Vavroň, Jan Holý, 10. 4. 2018

Záměr vlády uhradit slevy na jízdném ve veřejné dopravě pro seniory a studenty z nevyčerpaných výdajů některých ministerstev a rozpočtových organizací pobouřil nejen opoziční politiky, ale i samotné studenty.
Na miliardy pro dopravce by měly nejvíce přispět například ministerstva školství, práce a sociálních věcí, ale třeba i Akademie věd. Tedy resorty, které o navýšení rozpočtových prostředků každoročně velmi intenzivně bojují a mohly by peníze využít třeba na investice.
Česká středoškolská unie a studenti vysokoškolských oborů v otevřeném dopise vyzvali premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), aby jeho vláda revokovala usnesení o zavedení slevy ve vlacích a autobusech pro seniory a studenty. Obávají se totiž, že to bude znamenat škrty 400 miliónů korun v rozpočtu ministerstva školství, které je podle nich dramaticky podfi nancované.

Je to účetní trik, kontruje opozice

Premiér Babiš ale tvrdí, že přesun peněz nebude mít žádný dopad na financování plánovaných výdajů, nebudou omezeny investiční, platové ani jiné priority a záměry resortů. Babiš se ohradil proti výkladu, že slevy jízdenek budou na úkor platů učitelů nebo vzdělávání. „Je to šílená dezinformace,“ uvedl Babiš. Vláda podle Babiše našla k 1. lednu letošního roku celkem 170 miliard korun, které ministerstva nebyla schopna utratit.
„Pokud bude toto nařízení vlády platit, jedná se vlastně o mandatorní výdaj. Mimochodem bude dosti obtížné nároky dopravců zejména v autobusové dopravě kontrolovat,“ řekl Právu předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.
„Vozit levněji lidi po rozmlácených vozovkách je ale nesmyslný výdaj,“ dodal Kalousek.
Bývalý ministr pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) tvrdí, že například vědě bude kvůli opatření celkem téměř 900 miliónů chybět. „Pokud se z nich (peněz pro vědu) něco teď vezme, v dalších letech budou chybět. Nejde o nic jiného než o účetní trik, který se nevyplatí,“ řekl Bělobrádek.
Podle pirátů Babiš používá nevyužité peníze na populistické dárky. „Vysílá tak všem jasný vzkaz, že pokud někdo o rozpočtové peníze nechce přijít, musí je všechny utratit do konce roku, i kdyby je měl utratit nehospodárně nebo neúčelně. Takto se řídí stát jako firma před krachem,“ uvedl v tiskové zprávě poslanec Lukáš Bartoň.
Podle poslance KSČM Jiřího Dolejše bychom se nejdříve měli bavit, jak komplexně podpořit veřejnou dopravu. „Výdaje na dopravu studentů a seniorů jsou spíše druhotným problémem,“ řekl Právu Dolejš.
Ministerstvo financí tvrdí, že usnesení vlády o přesunech peněz vychází z důkladné analýzy čerpání rozpočtovaných výdajů v letošním prvním čtvrtletí.

Vláda našla miliardy

„Nakumulované nároky z nespotřebovaných výdajů k 1. lednu 2018 představovaly částku 167,6 miliardy korun. Hovořit v souvislosti s daným usnesením o snížení možnosti vyplácet platy nebo omezovat výplatu prostředků na projekty je tedy zcela absurdní,“ řekl Právu mluvčí financí Michal Žurovec.
„Nejedná se o virtuální peníze, ale o prostředky, s kterými státní rozpočet na rok 2018 počítal a jejichž financování je kryto příjmy státního rozpočtu,“ dodal. Žurovec.
Podle Kalouska objevených 170 miliard jsou tzv. nespotřebované nároky, tedy nejsou to reálné peníze, které někde ladem leží na účtech. „Figurují pod názvem nespotřebované nároky, které by se mohly v dalším období vyčerpat. Šest miliard na zlevněné jízdné jsou ale reálné peníze, které bude muset vláda zaplatit,“ sdělil Právu Kalousek. Sleva ve výši 75 procent na jízdné ve veřejné dopravě pro seniory a studenty vyjde stát od příštího roku na 5,83 miliardy korun ročně, letos kvůli tomu dostane ministerstvo dopravy 3,26 miliardy z vládní rozpočtové rezervy.